Direct naar artikelinhoud

Landen strijden om Britse gunsten: veel interesse voor sluiten handelsverdragen

'Bye Bye Europe. Hello World.' Het motto van de Britse Brexiteers is afgedaan als neo-koloniale grootheidswaan, maar een week na de Brexit hebben de eerste niet-Europese landen reeds interesse getoond in handelsverdragen met het Verenigd Koninkrijk. Onder meer India, Australië en Ghana strijden om de Britse gunsten.

London vanuit de hoogte.Beeld reuters

Zodra de Britten daadwerkelijk de EU hebben verlaten kunnen ze handelsakkoorden sluiten met niet-EU-landen, die verantwoordelijk zijn voor 84 procent van de wereldhandel. Daar bleek meteen interesse voor te zijn in Australië, waar de premier heeft gesuggereerd dat zijn land samen met Nieuw-Zeeland moet aansturen op een handelsakkoord met het oude moederland. In Canada is de nieuwe premier Justin Trudeau wat voorzichtiger, maar volgens The Sun hebben Canadese diplomaten het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken al benaderd.

Mexico zou zelfs al een kladversie van een handelsakkoord hebben klaarliggen, zo meldt het Amerikaanse webmagazine Heat Street, terwijl India wel eens serieus wil gaan handelen met een Europees land. 'Groot-Brittannië gaat banden aanhalen met de rest van de wereld', zei plaatsvervangende minister van Financiën Jayant Sinha, 'en dat biedt kansen voor ons'. In Maleisië, Zuid-Korea en Ghana zijn ook welwillende geluiden te horen. Afrikaanse landen lijden onder het protectionisme van de EU en vrijhandel met het VK is daarom welkom.

Oude koloniën werken samen

Landen van het Gemenebest werken ondertussen aan een verdrag dat het verkeer van personen tussen de oude koloniën, gebaseerd op een puntensysteem, makkelijker moet maken. Dichter bij huis hebben presidenten van IJsland en Zwitserland de Britten alvast welkom geheten in de Europese Vrijhandelszone. Binnen de EU hopen Duitsland en Nederland op een goede handelsrelatie met de Britten. Beide landen koesteren een handelsoverschot met de Britten, anders dan de meeste Zuid- en Oost-Europese lidstaten.

Zelfs in de Verenigde Staten praten congresleden reeds openlijk over een handelsverdrag met de Britten, zeker nu de TTIP, het omstreden verdrag met de EU, dreigt spaak te lopen.

Het enige probleem voor de Britten is dat ze sinds de toetreding tot de Europese Economische Gemeenschap in 1973 geen handelsverslag meer hebben gesloten. Hierdoor kampen ze met een chronisch tekort aan expertise. Het eiland heeft zeker duizend handelsjuristen nodig, terwijl er maar veertig zijn. De EU heeft er 550. Kort na het referendum heeft Nieuw-Zeeland aangeboden om handelsjuristen, tegen een goede prijs ongetwijfeld, uit te lenen aan het Verenigd Koninkrijk. Ook het Britse zakenleven zou onderhandelaars kunnen bieden.

Brexiteers hopen ook op een actieve rol van prins Charles en andere leden van het koningsbuis bij het sluiten van handelsverdragen.

ECB: 'Inflatie en recessie bedreigen Britten'

Door de stem voor een brexit kan het VK te kampen krijgen met twee tegengestelde uitdagingen: inflatie en recessie. Dat zei het Franse bestuurslid van de Europese Centrale Bank François Villeroy de Galhau zondag op een conferentie. 'Enerzijds inflatie, met de effecten daarvan op de koers van het pond, die al 11 procent lager is dan voor de brexit. Anderzijds is er het gevaar van recessie doordat groei vertraagt door de impact van onzekerheid op investeringen. Het is altijd erg lastig voor beleidsmakers om met dit dilemma te maken te krijgen.' Daags na het brexit-referendum drong Villeroy, die tevens gouverneur is van de Franse centrale bank, al aan op een snelle uittredingsprocedure van de Britten om de gevolgen van de onzekerheid op de financiële markten te beperken.